Vacatures in Inkoop/Procurement

Inkoop algemeen

De inkoopfunctie bestaat uit de activiteiten die in een organisatie moeten worden vervuld om alle goederen en diensten die noodzakelijk zijn voor het continueren van de bedrijfsvoering van externe bronnen te betrekken tegen de voor de organisatie meest gunstige voorwwaarden. Deze definitie schrijft de verantwoordelijkheid voor 'alle goederen en diensten die van derden worden betrokken' toe aan de inkoopfunctie. Inkoop is in die zin 'alles waar een factuur van derden tegenover staat'. De inkoopfunctie heeft, in andere woorden, betrekking op het managen van de externe bronnen van de onderneming.

De inkoopfunctie is door de jaren heen steeds verder geprofessionaliseerd en ook de inkoopwetenschap heeft zich in Nederland de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Er zijn tal van inkoopmodellen ontwikkeld en inkoop heeft in Nederland maar ook internationaal academisch vorm gekregen.

Enkele uitdagingen waar inkoop voor staat zijn:

  • Business alignment: in veel organisaties worden nog te vaak inkoop strategieën ontwikkeld, los van de vigerende business strategieën. Interne en externe integratie van inkoop met andere bedrijfsactiviteiten laat nog veel te wensen over.
  • Inkoopprofessionalisering heeft geleid tot enorme kosten druk. Als gevolg staat de winstgevendheid bij tal van leveranciers in tal van sectoren onder druk . Er is duidelijk sprake van uitval verschijnselen ( schoonmaak branche, thuiszorg) omdat er teveel onder de kostprijs wordt ingekocht. Met alle maatschappelijke effecten vandien! Goedkoop blijkt vaak duurkoop.
  • Global Sourcing heeft geleid tot complexe toeleveringsketens met een enorme milieubelasting (‘carbon footprint’). In een te groot aantal gevallen worden elementaire mensenrechten maar ook milieuvoorschriften door leveranciers niet nageleefd . Met als gevolg claims en reputatieschade voor de eigen organisatie.

(bron: Nevi.nl)

Beroepsorganisaties in het vakgebied:

logo NEVINEVI is de 3e inkoopvereniging van de wereld en al sinds 1956 het kennisnetwerk voor inkoop en supply management. NEVI staat voor de professionalisering van de inkoopfunctie in het belang van het bedrijfsleven, de overheid en de samenleving.
NEVI brengt inkoopprofessionals uit het bedrijfsleven en de overheid bij elkaar om kennis te delen. We organiseren netwerkbijeenkomsten en congressen, we geven vakopleidingen en trainingen en we bieden maatwerk voor organisaties. Internationaal verzorgen we ook trainingen en maatwerk voor organisaties via Purspective. Tevens ondersteunt NEVI leerstoelen en lectoren.

www.nevi.nl

Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Inkoopcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.